טבעוני וטוב לו

ראיון ברוח ספורטיבית עם יואב עומר אלוף ישראל בגלישת רוח

שנים למזון מן הצומח דבקה תדמית נשית. 

צמחונות וטבעונות נתפסו כמתאימים לעדינים שבינינו, בעוד בסיר הבשר שלט הגבר "גבר".

לשמחתנו, התקדמנו בתפיסה ומידי שנה – אחוז גבוה יותר של אנשים מהארץ ומהעולם בוחרים לבסס את התפריט שלהם על תזונה מן הצומח. 

בין אם זו השאיפה לשיפור הבריאות ואורח חיים מיטבי או מטעמים הומניים והרצון לתת לחיות לחיות.

אז מה היא טבעונות והאם היא מומלצת? 

טבעונות הוא אורח חיים ומערכת ערכים השואפת להימנע מגרימת סבל לבעלי חיים. מבחינה תזונתית טבעונות מתבטאת בתזונה צמחית בלבד והימנעות ממזון מהחי כגון בשר, חלב וביצים. בנוסף למניע המוסרי, בחירה בתזונה טבעונית עשויה לנבוע ממניעים אקולוגיים שכן, גידול בעלי חיים הוא אחד מגורמי הזיהום הגדולים בעולם. מניע נוסף שתפס פופולריות והכרה רבה בשנים האחרונות נובע מטעמים בריאותיים ותרומתה של התזונה הטבעונית להקטנת שיעורי התחלואה במחלות כרוניות נפוצות כגון מחלות לב, כלי דם, סוכרת וסרטן. 

ישראל נחשבת מעצמת טבעונות בעולם. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס, 2018), 5.2% מהאנשים בגילאים שבין 18-64 מגדירים עצמם כטבעונים וזה אחוז גבוה מאד, גם ביחס למדינות אחרות בעולם.

אם נדמה לכם שסביבכם מדברים יותר ויותר על טבעונות, אתם לא טועים. רק לפני 7-8 שנים העריכו את מספר הטבעונים בארץ ב-1% ובישראל היתה מסעדה טבעונית אחת. היום כבר יש כרבע מיליון בני אדם שצורכים מזון שאינו מערב דבר מן החי. 

לאור הביקוש העולה, בתי קפה ומסעדות רבות מציעות בתפריט שלהן חלופות טבעוניות, כמו כן נפתחים בתי אוכל טבעוניים והקולינריה הטבעונית בכללה מתפתחת ומשגשגת.

כאשר יואב עומר (22), אלוף ישראל בגלישת רוח, בחר לאמץ את התזונה הטבעונית, הרבה גבות הורמו.

היום, שנתיים לתוך השינוי התזונתי, הוא מעיד שביצועיו טובים יותר, המדדים בגופו השתפרו והוא שבע ומאושר במיוחד. הוא אינו לבד כמובן, הענף ירוק ומרשים עם שמות כמו המתאגרף מייק טייסון, הטניסאים סרינה ווילאמס ונובאק ג'וקוביץ, הנינג'ה הישראלי יובל שמלא והרשימה עוד ארוכה ומרשימה.

אז איך מלמדים סבתא עיראקית להכין חביתת חלבון מן הצומח והאם הוא מתגעגע לסטייק עסיסי?

מוזמנים לגלוש איתנו בטבעיות לשיחה על טבעונות.

קראנו לבלוג "טבעוני וטוב לו" – אמת דיברנו?

יואב: "לגמרי, אפילו מצוין לו. היום אני מרגיש הרבה יותר חיוני ורענן מבעבר, ההתאוששות והביצועים שלי כספורטאי תחרותי טובים משמעותית. אני נדרש לבצע בדיקות דם כל 3 חודשים, ונוטל תוסף B12 מגיל צעיר. מאז שעברתי לתזונה טבעונית הנתונים רק השתפרו וגם מהתוסף נפרדתי"

אז בוא נחזור אחורה בזמן. מדוע החלטת להיפרד מתזונה מן החי? לא בחירה מובנת מאליה עבור אתלט הישגי.

יואב: "כספורטאי אתה מחפש היכן  עוד ניתן להשתפר, אפילו בעוד אחוז אחד. אומנם יש סרט מיוחצן בשם The Game Changers (בעברית – "כוח טבעי") על ספורטאים שאוכלים מזון מהצומח ומגיעים לתוצאות מעולות, אבל אני דווקא התרשמתי מסרט אחר – what the health סרט שמציג את ההשפעה השלילית של חלב ובשר על גוף האדם , גורם לחומציות, דלקתיות, ומוביל למחלות וכאבים כרוניים כגון מחלות לב, כאבי מפרקים, סרטן, סוכרת, ניוון מוחי ועוד. השתעשעתי עם הרעיון כחצי שנה עד שיצאתי לדרך."

מדוע חיכית?

יואב: "בנבחרת יש לנו תזונאית צמודה. למרות שהיא לא מצאה שום מניעה למעבר לטבעונות, היא ביקשה שלא אעשה שינוי לפני התחרויות. זה איפשר לי זמן הערכות. הגעתי לתהליך עם רצון ומוטיבציה לנסות ולגלות מה הוא יחולל."

ומה גילית?

יואב: "הספורט שלי הוא לא רק פיזי, אלא, גם טקטי ואסטרטגי. בעקבות המעבר לטבעונות ההתאוששות שלי השתפרה פלאים או במילים אחרות הייתי הרבה יותר יעיל. מוצרי חלב הם חומציים, זו דרך ישירה להקיא אם אתה שותה לפני אימון.  גם בשר אדום הוא לא קל לעיכול . לפני תחרות מעולם לא אכלתי בשר אדום."

כיצד השינוי נעשה בפועל?

יואב: "מילת המפתח היא הדרגה. התחלתי במה שאני מכנה "מפחיתנות". תחילה הורדתי משקאות חלב, בשר אדום ועוף ונותרתי עם דגים וביצים. מהר מאד שחררתי גם אותם. אומרים לי שאני קיצוני אבל אני לא מרגיש כזה. אני טס הרבה לחו"ל ואם אין ברירה ואני לא מוצא מזון טבעוני, אני לא ארעיב את עצמי. יש אנשים שבוחרים להימנע מטבעונות כי זה נשמע להם מסובך ומלא התעסקות. בסופו של דבר אנחנו בני אדם – הכל הרגלים."

התרגלת בקלות?

יואב: "בהתחלה היה לי קשה. בישלתי אחרת וזה דורש הסתגלות מחודשת.  אחרי חודש, אתה מתרגל. אתה יודע מה לקנות, איפה לקנות, במקום ביצים אוכלים חביתת חומוס, אבוקדו, עדשים, יש בלי סוף חלופות. באמת שאין פה התעסקות והכל מאד טעים."

 

כספורטאי, לא חששת ממחסור בחלבון?

יואב: "אנשים, בייחוד ספורטאים, נמצאים במרדף קצת מוגזם אחרי חלבון, אוכלים הרבה מעבר למה שהגוף זקוק לו. מעבר למקורות חלבון כמו טופו, וקטניות, החלבון מצוי כמעט בכל מזון בכמות כזו או אחרת, גם באגוזים שנחשבים שומן או בשיבולת שועל שנתפסת כפחמימה בלבד. בשר זה אמנם חלבון, אבל עתיר קלוריות. אנשים שבויים בתבניות, בחוסר ידע, זה עשוי לבלבל."

כיצד הסביבה הקרובה הגיבה לשינוי?

יואב: "אמא שלי בעיקר נבהלה, פחדה שהחיים יהפכו מסובכים יותר עכשיו. גם החברים שלי לא הבינו מה עבר עלי. ככה זה כשאתה לא במיין סטרים, אנחנו חיים במקום בו לכולם יש מה להגיד. לא סחפתי אף אחד אחרי ואני גם לא מיסיונר. מי שהפתיעה בעיקר היא סבתא שלי. סבתא עיראקית בת 78 שמכינה אוכל טבעוני – ליגה… "

מה בנוגע לבת הזוג שלך מאיה מוריס? גם היא ספורטאית תחרותית…

יואב: "מאיה לא טבעונית, היא בעיקר נמנעת משתיית מוצרי חלב. התזונה שלה מבוססת על מזון מן הצומח בעיקר כי זה עושה לה טוב אבל היא תאכל יוגורט עם גרנולה וגם דגים."

ואתה? מתגעגע לסטייק עסיסי?

יואב: "אפילו לא טיפה. אני לא חוסם את עצמי או מונע מעצמי  – אני בבחירה. היה ונצא לאירוע במסעדת דגים טובה, אני אקח דג, אני לא פנאט. מצד שני, אני שמח על התרומה האקולוגית של הבחירה שלי בטבעונות. בטח ובטח מבחינת דגים, הזדמנות להכיר תודה לים"

לפני שנפרדים, המלצות לטבעוני המתחיל?

יואב: "לקחת את זה באיזי. בקלילות, לא לעשות מזה יותר מדי עניין. לחקור, ללמוד מה נכון לך, לעצור לבחון כיצד אתה מרגיש ולהנות מהדרך. לתת הזדמנות אמיתית לשינוי, לא לפרוש אחרי שבוע ,לפני שהספקתם לבחון את ההשפעות בצורה טובה."

בדומה להשקפת עולמנו בבלנד, יואב עומר מסכים כי התזונה הטבעונית אינה מתאימה לכולם. הקשבה, מידתיות ואיזון הן הדרך ליישם כל בחירה והחלטה.

כך או אחרת, הנתונים מראים כי אחוז הניזונים מן הצומח במגמת עליה, תחושת הוולנס בשיאה ומגוון האפשרויות מן הצומח, לקבלת כל אבות המזון, מתפתח וגדל בהתמדה.

מוזמנים לטעום וליהנות מתפריט טבעוני, טבעי וטעים אצלנו בבלנד, לצד מוצרים צמחוניים נוספים נטולי קמחי דגנים, סוכר מעובד וחלב מן החי.  https://blendshop.co.il/טרי-מהמטבח-שלנו/ 

 

 

*** תפריט יומי ממוצע של יואב עומר

ארוחת בוקר: דייסת שיבולת שועל עם אגוזים ופירות יער או סלט עם לחם ואבוקדו.

אחרי אימון : שייק פירות עם חלבון.

ארוחת צהרים: מנה משולבת של קטניות עם דגנים (אשר יוצרת חלבון מלא) כגון: עדשים, שעועית, חומוס עם אורז, תוספת טופו (חי או צרוב) וירקות קלויים בתנור. 

לפני תחרות: מנת פחמימות של אורז או פסטה.

אחה"צ לפני אימון: פרוסת לחם איכותי עם ממרח טבעוני ובננה

ארוחת ערב: לחם, אבוקדו, ירקות, חביתת חומוס, או עוד ארוחה חמה.

לקינוח – אם, אז שוקולד מריר (ועדיף אצבעות שוקולד 100% מוצקי קקאו של בלנד).

2 תגובות על “טבעוני וטוב לו

כתיבת תגובה