התזונה עולה הקבצה
מזונות מומלצים עבור ילדינו
על פניו, היינו מצפים שזה יהיה בדיוק ההפך- אנחנו ההורים, שכל מבוקשנו הוא שילדנו יהיו בריאים, לא היינו מוכנים שהם יאכלו אוכל שאינו מיטיב עם בריאותם, כעניין שבשגרה.
קמח לבן, אוכל מטוגן, שומן רווי, סוכרים, צבעי מאכל, והרשימה עוד ארוכה וממכרת, היו נכנסים לתפריט בחופשה, במסיבה, או פשוט במילה האהובה עלינו – במידה.
כבר גלוי וידוע לכל כי מזון מעובד קשור באינספור מחלות והפרעות תפקודיות, ובכל זאת, אלו מרבית המזונות שהילדים פוגשים, על בסיס יומי.
טוסט גבינה צהובה מלחם פשוט, יותר חטיפים פחות פירות ירקות, משקאות ממתוקים במקום מים, מיצים טבעיים סחוטים.
מבט חטוף בתפריטי הילדים במסעדות, כולל הצעות כמו שניצלונים מטוגנים, נקניקיות או פסטה ברוטב רוזה, מעיד על כך שהילדים שלנו ניזונים מאוכל שאינו הבריא ביותר עבורם. גם ביקור בסופר הסמוך לביתנו, יפגיש אותנו בעיקר עם שפע מוצרים מעובדים, מלאי כימיקלים וחומרים מאריכי מדף מקצרי חיים.
הילדים דורשים מחד, המוכן והמהיר נגיש וקל מאידך, מה שמביא לבחירות פחות מאוזנות ובריאות.
הורים עסוקים בעידן השפע מוצאים, את עצמם באתגר מתמיד בין הרצון לספק את רצונם של הילדים, להימנע מעימותים, מול הרצון לשמור על בריאותם ועל מסגרת תקציבית שפויה.
אנחנו, כמובן, לא מחפשים אשמים, רק מוצאים הסברים בעיקר מנגישים פתרונות.
יהיו מזונותיך תרופותיך (הרמב”ם)
את תג המחיר על בחירות תזונתיות לקויות, כולנו כבר התחלנו לשלם.
השמנה היא מגפה, מחלות כמו סוכרת, אלרגיות מסכנות חיים וסרטן, צצים חדשות לבקרים, כבר בגיל מוקדם. בעיות עיכול, שינה ומגרנות נפוצים מתמיד וגם עור הפנים, השיער, הציפורנים, נפגעים. גופנו סובל מהשלכות של בחירות תזונתיות לקויות לאורך זמן.
אבל כשזה מגיע לילדים שלנו, תג המחיר עולה.
אבות המזון, ממרכיבים טבעיים ואיכותיים, קריטיים להתפתחותם הפיזית, הקוגניטיבית והנפשית. גופם נמצא בשלבי גדילה, המזון הנכון הכרחי עבורם למימוש הפוטנציאל, למתן הכח הנדרש בתהליך צמיחתם.
הם צריכים לגדול בבריאות, זקוקים להיות במיטבם על ספסל הלימודים והברור מכל – הם נשמת אפינו, מגיע להם הטוב ביותר, לא?
שנה חדשה – הזדמנות נפלאה לחשב ארוחה מחדש
החופש הגדול מאחורינו, טיימינג מושלם להכניס גם את הקשיבות התזונתית למסגרת.
להעביר את תשומת הלב לארוחות מזינות ומאוזנות יותר, לשלוח את הילדים לעוד יום בבית הספר עם הדלק הנכון.
הנגשת ירקות בכל ארוחה, מגוון פירות לקינוח, מזווה ומקרר שמכילים מזונות בריאים, לצד מודלינג לתזונה בריאה ומאוזנת שלנו ההורים, הם win win אמיתי.
הכנו עבורכם המלצות פותחות ראש ותיאבון, הצעות פשוטות ופרקטיות לשיפור תזונת הילדים מבלי להשתעבד למטבח ולפשוט את הרגל.
זה באמת לא יום לימודים ארוך😊
על הלחם – הפחמימות הטובות
כריך שמתחיל בלחם מדגנים טובים, ללא תוספת סוכר וחומרים משמרים לא זקוק להרבה השתדלות על מנת להפוך לכריך טעים ובריא. בתוספת שומן בריא (טחינה/אבוקדו) ירקות טריים (עשירים בסיבים ומינרלים) ומנת חלבון (גבינה/חביתה/חומוס) תספק ארוחה מאוזנת ומלאה.
יתכן וילדים שאינם מורגלים בכריך מלחם כהה או עשיר בתוספות, יירתעו מהבחירה.
זו בהחלט הזדמנות לשתף אותם בקשר בין אוכל איכותי ומזין לבין ריכוז בלימודים, שיפור ביצועים באימונים ושיפור מצב הרוח. ניתן לתת להם חלק בתהליך בחירת הלחם והכנת הכריך, וכמובן להטמיע את השינוי לאט ובהדרגה.
עבור ילדים ביום לימודים ארוך או פשוט כחלק מהעדפה, מנת פסטה מחיטה מלאה עם רוטב פסטו, גבינה, טונה וירקות הם חלופה גם מתאימה.
לא על הלחם לבדו – חלבון
חשיבות החלבון בגופנו, ובעיקר של ילדנו, הוא נושא בפני עצמו.
על קצה המזלג, או הכריך במקרה הזה, מדובר באחד מאבות המזון החיוניים ביותר להתפתחות, גדילה וחוזק. החלבונים מהווים את אבני הבניין של הגוף ואחראים על בניית השרירים, התאים והרקמות, חיוניים במיוחד בתקופות של גדילה מואצת.
בכל ארוחה, כולל ארוחות ביניים, מומלץ לשלב חלבון איכותי בין אם הוא מבשר, עוף, דגים, דגנים בשילוב קטניות, מוצרי חלב או ביצים.
באופן אישי ובלנדי, אנו מתעדפים את מוצרי הסויה כבסיס חלבוני. הטופו האורגני נחשב לחלבון איכותי, אלטרנטיבה מצוינת לאלו הבוחרים להפחית או להימנע מצריכת מזון מן החי. חלבון משביע בתוך הכריך כמו חביתה/ גבינה/ טונה/ חומוס/ טחינה/ ממרח חמאת בוטנים ועוד, יכולים לספק ערכים ושובע בכל ביס מחדש.
ירקות או לא להיות
בין אם בכריך או מחוצה לו, היום קל מתמיד להנגיש ירקות לילדים, עגבניות השרי הן סוכריות לכל דבר, מיני מלפפון הוא אצבע הרבה יותר מזינה מאצבעות קינדר, וכן גם הפלפלונים הננסיים והגזרים קראנצ’ים, מתוקים וטעימים.
את הירקות ניתן להגיש בתוך הכריך, חתוכים או ‘בייבי’ בקופסה נפרדת עם מטבל.
ארוחת בוקר עשירה בחלבון וירקות אפשר למצוא בבלנד בצורת סופלה ירקות אישי בתוספת סלט ירקות קצוץ (עגבניות ומלפפונים שילדים הכי אוהבים). סדרת מאפי הירקות שלנו עשירים בחלבון והסלט הנלווה מעשיר את הארוחה בויטמינים וסיבים תזונתיים.
יוצאים מהקופסא ושומרים על הסביבה
תתפלאו אבל ילדיכם הם קהל גמיש מאוד. הם רק צריכים שהעין שלהם תאהב את מה שהיא רואה כדי שיטעמו. השקיעו באיכות קופסת האוכל של ילדיכם ובתכולתה והנגישו להם מזון במגוון צבעים, צורות וטעמים כדי לעורר חשק (מבלי לפגוע בסביבה).
נאמר לא פעם כי התבלין הטוב ביותר לאוכל הוא – רעב. תלמיד רעב במהלך יום לימודים גדוש זו הזדמנות.
ארוחה מאוזנת ואיכותית תעניק שובע לאורך זמן ואנרגיה לחוגים וחברים של אחה”צ. ושיעורים, כמובן.
ירקות טריים ומבושלים בצבעים שונים ומסוגים שונים, רבע מנת חלבון , שומן טוב, ורבע מנת פחמימות הם כל מבוקשו של הגוף הצעיר והמתפתח.
יש לנו חולשה לצמחונות וטבעונות, זהו סוד גלוי. מקורות ברזל נהדרים לנמנעי הבשר שבין ילדנו הן קטניות, סויה, חומוס, שעועית, עדשים, וכל משפחת העלים הירוקים.
מותק של פרי
הצורך בנשנושים ומשהו מתוק, חיוני לגוף ולנפש וגם כאן אין לנו מדיניות על איסורים או המלצות קיצוניות. אפשר לשמור את העוגה לחגיגה, ולחגוג על כל פירות העונה בכל הצורות שלהם. משייק ועד סלט פירות, מסורבה טבעי ועד פרי שטוף מרענן ומתוק.
בבלנד תוכלו למצוא מגוון עשיר של מתוקים בריאים, עוגות, עוגיות וכדורי אנרגיה על בסיס אגוזים תמרים, כולם טבעיים ללא תוספת סוכר לבן. הזדמנות לאכול את העוגה ולהשאיר אותה בריאה.
מזון ללילה טוב
ארוחה חמה אפשרית בצהרים או בערב, זו לא מתמטיקה. קרקר או כריך עם כל השומן הטוב של האבוקדו, לצד סלט עשיר , יסיימו את היום בטעם טוב. גם דייסת שיבולת שועל מזינה יכולה להיות אופציה לארוחת ערב משביעה והכנה לשינה ערבה. קוביית שוקולד מריר אמיתי ואיכותי לקינוח, יוסיפו חלום הזדמנויות ללילה טוב. וכן, מריר אינו מתקתק כמו חלב, הדרגתיות, התמדה ודוגמא אישית על פי רב מטמיעים הרגלים חדשים.
יש הרבה מה לומר על החשיבות והקשר בין תזונה נכונה לבריאות פיזית ונפשית, על אחת כמה וכמה בקרב ילדינו. היריעה קצרה מלהכיל.
על מנת להפוך את החיים קלים במטבח ניתן לתכנן מראש את התפריט, להיערך קדימה עם המצרכים, להקל ולהתייעל. לתת לילדים לקחת חלק בתהליך ולדון איתם בנוגע להעדפות במסגרת הבחירות המזינות ושמירה על כלל הזהב: חלבון, פחמימות מלאות, שומנים טובים וירקות.
שנה חדשה היא ללא ספק הזדמנות לתשומת לב ושינוי מגמה תזונתית.
שתהיה לנו שנה מתוקה כמו דבש טהור עם ערכים טובים כרימון, בצלחת ומחוצה לה.